Bagværk

Hveder med fuldkornshvedemel

På fredag er det store bededag, endnu en af de danske prop-i-hovedet højtider, og selvom at jeg synes at det er en af de mere kedelige af slagsen, så får vi altid varme hveder og te eller varm kakao herhjemme aftenen før store bededag. (Der er vist en del uenighed om hvornår man spiser hveder. Nogle mener at det er på selve store bededag og nogle mener det er aftenen før. Vi har altid, i min familie, fået dem aftenen før, og det er jo egentlig i bund og grund lige gyldigt) For der er nu alligevel et eller andet hyggeligt over det. Hvederne er selvfølgelig hjemmebagte, for som med alt andet, så smager det bare så meget bedre.

Jeg har brugt denne opskrift de sidste par år, for jeg kan nemlig rigtig godt lide når bagværk har lidt smag og struktur som jeg synes, at det får når man tilføjer groft mel.

En ting jeg rigtig godt kan lide ved mange af de danske madtraditioner, er hvorfor vi spiser lige netop den pågældende mad. Og det gør sig også gældende med hveder. I har sikkert læst eller hørt historien et utal af gange, men hvis nu der skulle sidde nogen, som ikke har hørt den, så tager vi den da lige igen.

Det var nemlig sådan, at førhen holdte alle fri på store bededag, for at… ja, bede, og det gjaldt selvfølgelig også bageren. Så da folk ikke kunne købe brød om fredagen, sørgede bageren for at bage en masse hveder om torsdagen som folk kunne købe og varme i løbet af fredagen, på store bededag. Så traditionen omkring hvederne har som sådan ikke blevet til af religiøst aspekter, men simpelthen af praktiske årsager.

Varme hveder

Ret Bagværk
Forberedelsestid/hævetid: 1 time 30 minutter
Tilberedningstid: 30 minutter
Portionsstørrelse 12 Stk
Millings mad millingsmad

Ingredienser:

  • 50 g gær
  • 2,5 dL vand
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 50 g smør
  • 1 æg
  • 150 g fuldkornshvedemel
  • 350 g hvedemel

Fremgangsmåde:

  1. Opløs gæren i vandet.

  2. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, smør og æg og rør godt.

  3. Tilsæt fuldkornshvedemelet og derefter hvedemelet lidt efter lidt og ælt godt, til dejen er glat og smidig.

  4. Lad dejen hæve i 1 time.

  5. Form dejen til 12 boller, læg dem i et rektangulært fad så de ligger med lidt afstand.

  6. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter.

  7. De bages ved 180 grader i 30 minutter.

  8. Serveres lune med smør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *