Kreativiteter

Trylledej

Jeg elsker at være kreativ, og lige siden jeg har været helt lille har jeg elsket blandt andet, at tegne, male, lege med perler og lege med modellervoks, og heldigvis har min søn arvet mine kreative gener. Han kan virkelig også bruge lang tid på at både tegne og male, og jeg nyder virkelig at se hvordan han kan fordybe sig i sine kreativiteter.

Den nyeste fascination han har fået er for modellervoks, men da jeg ærligt må indrømme, at jeg kan være lidt at en puldre-mor med hensyn til hvad der er i hans legetøj og i de ting han potentielt kan putte i munden, var jeg egentlig ikke kæmpe fan af modellervoksen. Derfor har jeg været henne og lave en portion trylledej. Det smager ikke super godt, men der sker ikke noget ved at han smager på det, og så var det mindst lige så sjovt som modellervoks. Han fik hvertfald rigtig lang tid til at gå med det … og så er det jo rigtig sjovt når man så kan bage det og efterfølgende male det. Så vi fik lige lavet et par fødelsdagsgaver.

Opskriften har jeg brugt nogle gange efterhånden. Jeg tror faktisk, at det var en jeg fik da jeg, engang for snart mange år siden, arbejdede i en vuggestue. Også der var det et hit hos ungerne. Jeg har også haft lavet det et par gange sammen med min niece, og så brugte jeg samme opskrift da jeg skulle lave gipsafstøbning af Oskars fod og hånd da han var helt lille, hvor han lavede et aftryk i trylledejen og jeg derefter støbte gips i aftrykket.

Jeg synes at denne opskrift er rigtig god, da dejen bliver rigtig nem at arbejde med og den holder formen rigtig godt.

Jeg kan kun anbefale at man laver mindst en dobbelt portion da der ret hurtigt bliver lavet mange figurer, og hvis man får lavet for meget, så kan den opbevares en uges tid i køleskabet i en lukket beholder eller pose.

Trylledej

Ret Små kreativiteter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Portionsstørrelse 1 portion
Millings mad millingsmad

Ingredienser:

 • 2 dL hvedemel
 • 1 dL fint salt
 • 1 spsk olie
 • 1 dL vand

Fremgangsmåde:

 1. Mel og salt blandes

 2. Tilsæt olien

 3. Kom vandet i lidt efter lidt og rør/ælt til det har en konsistens som modellervoks. 

 4. Kom et viskestykke over og lad dejen hvile i en time.

 5. Rul dejen ud og stik den ud med udstiksforme eller lav små figurer af den.

 6. De bages ved 100 grader i omkring 4-5 timer, alt efter hvor store figurer man har lavet. 

 7. Når figurerne er kølet helt af kan de males og lakeres.

4 Comments

 • Avatar
  Maja

  Hej Pernille

  Jeg har fuldt din opskrift og lavet nogle fine hånd- og fodaftryk af min søn og bagt dem i 51/2 time og nu efter at de er kølet af begynder de at slå revner og flække midt over.

  Hvad har jeg mod gjort galt?

  • millingsmad
   millingsmad

   Hej Maja

   Jeg har selv oplevet, at det slår revner i bunden hvis man ikke har fået tørret det nok i ovnen, men jeg har aldrig prøvet at det revnede hele vejen over. Er de meget tykke i dejen? For så skal de have en del længere tid end ellers må jeg desværre indrømme, at jeg ikke lige ved hvad der kan gøre at de revner.

   Med venlig hilsen

 • Avatar
  Dorthe

  Hvor længe tørre du aftrykkene, når der skal laves gipsafstøbning i dem.
  Afleverede aftryk i trylledej til glaspuster, som lavede glasafstøbninger i dem. Her skulle aftrykkene kun bages 15 min ved 200 grader.

  Hvordan får man trylledejen af gipsafstøbningen uden den går i stykker.

  Vh Dorthe

  • millingsmad
   millingsmad

   Hej Dorthe

   Nu må jeg jo ærligt indrømme at jeg kun har prøvet at lave gipsafstøbning den ene gang og det er et par år siden, men jeg mener at jeg slet ikke bagte trylledejen, men støbte gipsen direkte på den “bløde” trylledej. Så er det nemlig også nemt at få trylledejen af efterfølgende 🙂

   Med venlig hilsen Pernille

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering