Bagværk

Surdejsboller

Jeg havde sat mig som et nytårsforsæt, at jeg ville lære at bage med surdej. Det krævede jo selvfølgelig at jeg fik startet en surdej op. Det må siges at være en smule forvirrende, synes jeg. Princippet i sig selv er egentlig simpelt nok, men man har bare så mange spørgsmål og ting man undrer sig over efterfølgende, og når man Googler det, kommer der en masse forskellige svar frem. For alle har stort set sin egen måde, at lave surdej på. Så, derfor er det bare med at prøve sig lidt frem og lære af sine egne erfaringer. Derfor vil jeg heller ikke komme med en surdejs-guide endnu før jeg selv har mere erfaring med det 🙂 Men jeg lover, at jeg nok skal lave en engang når jeg føler mig mere sikker i hvad man skal gøre, og hvorfor surdejen gør som den gør og så videre 🙂

Tilgengæld har jeg prøvet at bage surdejsboller et par gange nu og har nu lavet min egen opskrift på disse herligheder, der simpelthen bare smager fantastisk. Surdejsbrød har bare en helt speciel og lækker smag.

Disse boller er koldhævet, da jeg synes at det giver brødet god tid til at udvikle både konsistens og smag, og så er det bare så dejlig nemt. Skorpen er dejlig sprød og lidt sej i det, mens selve krummen er lækker blød og saftig. Det med at forme boller skulle lige prøves et par gange inden jeg synes at den sad lige i skabet! Men nu synes jeg også bare at bollerne er præcis som jeg gerne vil have dem 🙂

Surdejsboller

Udstyr: Røremaskine

Holdbarhed: 3-4 dage.

Kan fryses: Ja

Ret Bagværk
Forberedelsestid/hævetid: 8 timer
Tilberedningstid: 25 minutter
Køretid på røremaskine 15 minutter
Samlet tid: 9 timer
Antal: 12 stk
Millings mad millingsmad

Ingredienser:

  • 6 dL koldt vand
  • 100 g surdej der er klar til brug
  • evt. en lille klump gær på størrelse med en fingernegl
  • 1 spsk rørsukker
  • 1 spsk groft middelhavssalt
  • 200 g fuldkornshvedemel
  • 200-250 g Ølands hvedemel
  • 300 g hvedemel

Fremgangsmåde:

  1. Kom vand, surdej og evt. gær i skålen til din rørmaskine og rør ved lav hastighed til det er opløst.

  2. Tilsæt sukker og rør til dette også er opløst.

  3. Tilsæt salt og fuldkornshvedemel.

  4. Tilsidst tilsættes Ølandshvedemel og hvedemel og røres i ved lav hastighed.

  5. Når alt melet er samlet i dejen skrues der op til hastighed, og dejen æltes godt igennem i 10-15 minutter til den begynder at slippe i siderne af skålen.

    Dejen skal æltes godt for at aktivere gluten i melet, så dejen bliver mere elastisk. Dejen får samtidig en god hæveevne når den bliver æltet godt igennem. Dette gælder generelt for bagværk og ikke kun surdejsbrød 🙂

  6. Der laves nu det, der hedder glutentesten. Det gøres ved at man fugter sine hænder med koldt vand, man tager et stykke dej op og forsøger at strække det fra hinanden. Hvis man kan strække det så det fortsat hænger sammen og er papirstyndt, så er dejen klar til brug. Hvis den "knækker" over når man strækker den, skal den kører lidt længere og der skal evt. tilsættes en smule mere mel.

  7. Når dejen kan bestå glutentesten kommes der et fugtigt klæde over skålen og dejen stilles til hævning. Lad den gerne stå en times tid på køkkenbordet, så der kommer godt gang i hævningen, inden den kommes på køl og står minimum 8 timer.

  8. Tag gerne dejen ud af køleskabet minimum 30 minutter, og gerne længere, før du skal forme og bage bollerne.

  9. Varm ovnen op til 225 grader.

  10. Drys mel på bordet. Vend forsigtigt dejen ud på bordet, evt. med hjælp fra en dejskraber – altså sådan en uden håndtag. Det gælder om ikke at få slået hul på alle de lækre luftbobler, der er kommet i dejen.

  11. Med dejskraberen foldes kanterne af dejen, lige så forsigtigt, ind over midten et par gange. Drys lidt mel over dejen.

  12. Med dejskraberen skæres der stykker af, der let formes til en bolle, igen uden af få ødelagt luftboblerne i dejen. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir.

  13. Bollerne bages i den forvarmede ovn i 20-25 minutter.

  14. Lad dem køle af på en rist inden de serveres med rigeligt smør <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *