Bagværk

Rugbrød

Er der dog noget så skønt som hjemmebagt rugbrød??

Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg faktisk aldrig været kæmpe fan af rugbrød, med mindre det har været hjemmebagt eler købt ved en bager. For det smager altså bare helt anderledes og SÅ meget bedre. Så derfor har jeg længe gerne ville bage mit eget rugbrød.

Det er jeg endelig kommet rigtig i gang med efter nogle mislykkede forsøg, hvor det bare er blevet nogle tørre og bombastiske humbler. Det har ikke rigtig ville hæve ordenligt. Desuden boede jeg for mig selv på det tidspunkt, så jeg smed alt for meget rugbrød ud fordi det nåede at blive for gammelt (og nej, jeg kunne ikke bare smide det i fryseren, for der var ikke plads 😉 )

Jeg bagte ikke så tit så jeg kom min surdej i fryseren og så fungere det ikke rigtig. Ja, kort sagt. Der var meget galt og det ville bare ikke som jeg ville.

Men nu er jeg for alvor i gang igen. Har fået en rigtig god surdej op og kører, har mand og barn, der kan hjælpe mig med at få det spist, og så har jeg fået en rigtig god opskrift som jeg har bygget lidt videre på så den passer lige til os. Og ja, jeg spiser meget mere rugbrød nu 🙂

Til at starte med synes jeg at det virkede temmelig omstændigt at bage rugbrød. Det er det bare slet ikke. Der er bare flere forskellige trin, som ikke tager lang tid. Det kan måske bare virke lidt uoverskueligt indtil man kommer ind i rytmen 😉

Jeg har delt min opskrift ind i trin, så den forhåbentlig er overskuelig at følge 🙂

Rugbrød

Udstyr: 2 brødforme

Holdbarhed: ca. 1 uge – skal opbevares mørkt og tørt.

Kan fryses

Ret Bagværk
Tilberedningstid: 1 time 25 minutter
Hævetid 12 timer
Portionsstørrelse 2 rugbrød
Millings mad millingsmad

Ingredienser:

Trin 1:

  • 2 dL skårende rugkerner
  • 2 dL flækkede hvedekerner
  • 2 dL andre frø og kerner hvad man lige har og kan lide, f.eks hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner osv.
  • 8 dL koldt vand
  • 1,5 dL surdej fodret og klar til bagning

Trin 2:

  • 2 dL fintrevet rodfrugt – presset lidt sammen f.eks gulerod, kartoffel eller sød kartoffel
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk kulør kan undlades – er kun for farvens skyld
  • 4 dL groft rugmel
  • 4 dL hvedemel

Trin 4:

  • Evt kerner eller frø til at komme oven på rugbrødet.

Fremgangsmåde:

Trin 1:

  1. Bland alle ingredienser til trin 1 i en stor skål. Kom et fugtigt klæde over og lad skålen stå på køkkenbordet i minimum 8 timer.

Trin 2:

  1. Bland ingredienserne i trin 2 i dejen og rør den godt sammen og lad den hæve yderligere 1-2 timer på køkkenbordet.

Trin 3:

  1. Smør to brødforme godt med smagsneutral olie.

  2. Fordel dejen i de to forme, læg klædet over igen og lad dejen hæve igen i 1-2 timer til dem er hævet til dobbelt størrelse.

Trin 4:

  1. Prik huller i overfladen på dejen, så damp kan komme ud når brødet bages.

  2. Drys evt kerner eller frø over rugbrødet efter ønske.

  3. Bag brødet ved 200 grader varmluft i ca 1 time og 25 minutter.

Trin 5:

  1. Nu kan man gøre to forskellige ting alt efter hvordan man kan lide sin skorpe.

  2. Hvis man kan lide en sprød skorpe: Pak rugbrødet ind i et rent viskestykke og lade det køle helt af. Efterfølgende opbevares det i en plastpose.

  3. Hvis man kan lide en blød skorpe: Lad brødet køle lidt af på en rist inden det pakkes i en plastpose.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *