Desserter,  Julens bedste

Ris a la mande

Det er mig, der har stået for at lave ris a la mande de sidste rigtig mange år. Både i min egen familie og i min svigerfamilie.

Der er altid mange traditioner omkring jul og nok især julemiddagen, og hvis det ikke er som det plejer, så er det helt forkert, og alle har nok en helt bestemt holdning til hvordan det skal smage.

I min familie har vi altid brugt at mandlerne hakkes groft, for som min kære mormor siger, så skal det jo ikke være nemt at finde den hele mandel. Det var nemlig hende, der stod for at lave ris a la mande. Det har jeg så oplevet at nogle har været utilfredse med, fordi så er det for svært at finde mandlen, og man bruger for lang tid at skulle igennem sådan en portion.

Ris a la mande

Antal 4 personer

Ingredienser:

  • 125 g grødris
  • lidt vand
  • 1 L sødmælk
  • 1 nip salt
  • 1 stang vanilje
  • 2,5 dL piskefløde
  • 150 g mandler
  • evt lidt sukker og vaniljepulver

Fremgangsmåde:

  1. Skyl grødrisene grundigt i koldt vand.

  2. Kog dem derefter et par minutter i lidt vand.

  3. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland vaniljekornene med lidt sukker (Mette Blomsterberg metoden 😉 ) og kom dette i gryden sammen med den tomme vaniljestang, mælken og lidt salt.

  4. Lad grøden koge ved meget svag varme under jævnlig omrøring indtil grøden er fast.

  5. Lad den køle helt af. Man kan med fordel koge grøden dagen i forvejen, så man er sikker på at den er helt kold. Hvis man blander flødeskum i varm grød, vil den skille.

  6. Smut mandlerne og hak dem groft – HUSK at gemme en hel til at komme i senere.

  7. Bland mandlerne i risengrøden.

  8. Pisk fløden til en let skum og vend den forsigtigt i risengrøden.

  9. Smag evt. til med lidt sukker og vaniljepulver.

  10. Opbevares på køl indtil den skalserveres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *