Desserter

Mango-chili cheesecake med havtorngelé

Vi har et sæt venner vi af og til mødes med og spiser cheesecake og spiller brætspil. Vi skiftes til at lave cheesecake og det andet par laver så aftensmad. Det er super hyggeligt og det sætter kreativiteten lidt på prøve, for der skal jo lidt nyt til hver gang.

Denne gang var det så mig, der skulle lave cheesecake, og jeg spurgte min kære mand hvad jeg skulle finde på? Hvortil han svarede: “noget spændende … og med chili!”
Så måtte jeg jo lægge hovedet lidt i blød, og resultatet blev altså denne med mango-chili ostefyld og med en lækker syrlig havtorngelé på toppen.

Folk der kender mig ved, at jeg ikke er så meget til hvis ting bliver alt for søde. Derfor er der ikke særlig meget sukker i denne cheesecake, samt halvdelen af flødeosten er byttet ud med yoghurt naturel, som giver kagen en lidt mere syrlig smag. Personligt synes jeg at det klæder kagen rigtig godt. Så bliver den ikke så tung. Men hvis man ikke er til smagen af yoghurt i sin cheesecake, men hellere vil have den klassiske smag, så skipper man bare yoghurten og bytter den ud med endnu mere flødeost.

Mango-chili cheesecake med havtorngelé

Ret Dessert
Køkken Det søde køkken
Hviletid 4 timer
Samlet tid: 4 timer 45 minutter
Antal: 8 personer
Millings mad millingsmad

Ingredienser:

Til bunden:

  • 150 g Digestivekiks
  • 70 g smør

Til ostefyldet:

  • 200 g flødeost
  • 200 g yoghurt natural
  • 60 g flormelis
  • 1/4 tsk vaniljepulver eller en halv vaniljestang
  • 4 blade husblas
  • 1 mango
  • 1 lime
  • 1 chili
  • 1 æggehvide evt. pasturiseret
  • 1,5 dL piskefløde

Til geléen:

  • 200 g havtorn
  • 100 g sukker
  • 2 dL vand
  • 3 blade husblas

Fremgangsmåde:

Bunden:

  1. Knus kiksene, smelt smørret og bland disse to grundigt.

  2. Kom kikseblandingen i en springform på ca. 22 cm. og tryk den grundigt sammen. Jeg bruger altid bunden af et glas til dette.

  3. Stil bunden på køl i minimum 30 minutter.

Ostefyldet:

  1. Læg husblasen i blød i koldt vand i minimum 10 minutter.

  2. Skræl mangoen, befri den for stenen, skær fugtkødet i mindre stykker og blend det sammen med saften fra limen til en puré.

  3. Hak chilien fint. Hvor meget chili, der skal bruges er lidt en smags sag. Det afhænger lidt hvor stærk en chili man har køb og hvor stærk man gerne vil have kagen. Så man er nødt til at prøve sig lidt frem. Jeg havde bare købt de “helt almindelige”, milde, røde chilier i supermarkedet og der har jeg brugt en hel.

  4. Pisk flødeosten grundigt sammen med flormelisen.

  5. Tilsæt yoghurt og vanilje og pisk igen.

  6. Pisk fløden til flødeskum.

  7. Pisk æggehviden stiv med et nib salt.

  8. Vrid vandet fra husblasen og smelt den langsom i en gryde sammen med 3-4 spsk af mangopuréen.

    Når den er smeltet kommes mere mango puré i lidt efter lidt og rør til sidst chilien i.

  9. Vend mangopuréen i flødeosten.

  10. Vend derefter æggehviden forsigtigt i.

  11. Til sidst vendes flødeskummen i.

  12. Kom blandingen over kiksebunden og lad den stå på køl i minimum 4 timer.

  13. Når blandingen har sat sig rigtig kan man komme geléen forsigtigt over.

Geléen:

  1. Læg husblasen i blød i koldt vand i minimum 10 minutter.

  2. Kog havtorn, sukker og vand i en gryde til havtornene brister.

    For at få mest mulig smag med presses de med en ske.

  3. Si 2,5 dL af saften fra, vrid vandet fra husblasen og smelt den direkte i den varme saft.

  4. Stil den på køl indtil den begynder at tykne en smule.

  5. Nu kan geléen hældes forsigtigt over kagen. Det er vigtigt at den hverken er for varm eller er blevet for tyk.

    For at undgå at man ødelægger ostefyldet, kan man hælde geléen stille og roligt over bagsiden af en ske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *