Hovedretter

Jagten på den perfekte flæskesteg

Er der noget bedre end at sætte tænderne i en dejlig saftig flæskesteg med tilhørende knasende, sprøde svær? Sådan en svær, der knaser så meget at man næsten ikke kan føre en samtale, fordi det eneste man kan høre rundt om bordet er er den der fantasiske knasende lyd, og folk der sidder og siger mmmm …

Da jeg, som ganske ung pige, flyttede hjemmefra og for alvor skulle til at lære at lave mad selv, var et af mine helt store ønsker, at lære og lave en ordenlig flæskesteg. Det fandt jeg hurtig ud af, at det var ikke så nemt endda. I hvertfald ikke hvis man både ville have en saftig flæskesteg OG sprøde svær.

Jeg har været RIGTIG mange flæskestege igennem og fået et utal af, ellers velmenende, råd om at så skulle stegen først lægges på hovedet, og så skulle der væske i bradepanden og hvad jeg ellers har fået af råd. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at de råd jeg har fået ellers har været rigtig gode. For jeg har fået dem af nogen der laver fantastiske flæskestege, men det har bare ikke ville fungere for mig … suk!

Men jeg er et temmelig stædigt væsen (der elsker en god flæskesteg), så opgive, det ville jeg altså ikke!

Så begyndte jagten på den perfekte flæskesteg for alvor, og jeg har søgt internettet tyndt for at finde frem til hvordan jeg dog skulle få det til at lykkedes. Sammenstykket af flere forskellige opskriften har jeg fundet min egen kombination og nu sidder den altså lige i skabet. Det tog mig så også kun omkring 10 år at finde frem til, men NU kan jeg! 🙂

Derfor får I nu her min knap så hemmelige opskrift på hvordan jeg gør. Så må I selv vurdere om det er metoden for jer 😉

God fornøjelse.

Den perfekte flæskesteg

Ret Hovedret
Tilberedningstid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 4 timer
Millings mad millingsmad

Ingredienser:

 • 1 svinekam
 • groft salt
 • laurbærblade
 • tørret timian
 • evt. hele nelliker kan anbefales til julestegen

Fremgangsmåde:

 1. Noget af det vigtigste når man laver en flæskesteg er forarbejdet. Det skal ikke bare lige hurtigt overståes, men man skal tage sig tid til den.

 2. Stegen pudses af, sværen ridses efter så man sikre at det går hele vejen ned igennem fedtlaget til kødet, uden at kødet ridses. Dup til sidst både kød og svær af med et stykke køkkenrulle.

 3. Gnid sværene grundigt med groft salt. Både ovenpå og nede i mellem sværene. 

 4. Stik laurbærblade (og nelliker) ned i mellem sværene og drys med timian.

 5. Læg stegen i en bradepande eller ildfastfad som er passende i størrelsen. 

  Sørg for at stegen ligger så plan som muligt. Dette kan gøres ved at lægge sammenkrøllet staniol under.

 6. Kom husholdningsfilm over og lad gerne stegen stå på køl i et par timer inden den skal tilberedes.

 7. Tag stegen ud, tag filmen af og kom en smule vand ved.

 8. Stegen kommes i en kold oven, der tændes på 100 grader – uden varmluft – og steger i 2,5 – 3 timer, til den når en kærnetemperatur på 60 grader.

  (tiden afhænger lidt af hvor stor stegen er)

 9. Skru op til 250 grader og tænd for grillfunktionen (og evt. varmluften) og steg videre til alle sværene er boblet op og er sprøde, og til at stegen har en kærnetemperatur på 65 grader Det tager 15 – 30 minutter.

  Husk at holde godt øje undervejs, da det lige pludselig går stærkt om man så risikerer at de bliver helt branket. 

 10. Stegen har godt af at hvile efterfølgende. Det gøres uden at den dækkes til! Da det arbejde man lige har haft med at få sværene sprøde er spildt. 

Billederne jeg har fået taget retfærdiggør slet ikke sådan en flæskesteg. Men der er jo ikke andet for at jeg må lave en nu og prøve at tage nogle nye billeder. Øv øv, altså! 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering