Dip og dressinger

Hjemmerørt mayonnaise

Der er nok mange, der tænker åh åhh, når de tænker hjemmerørt mayonnaise, og at det er sådan noget der tager evigheder at lave og desuden skiller det altid. Og hvorfor skal jeg overhovedet lave det selv, når det ikke koster mange basseøre nede i supermarkedet.

Til dét vil jeg svare, at for det første så er det altså ikke så svært endda, det tager ikke mange øjeblikke at lave, det smager laaaangt bedre, og sidst men ikke mindst, så ved man hvad der er i af ingredienser, og det er nu altså en ting jeg generelt er fan af.

Jeg synes den nemmeste måde at lave mayonnaise er ved at piske den i en høj skål/cylinder med en håndmixer, piskeriset på en stavblender eller hvis man har en Bamix stavblender.

Olien skal kun tilføjes meget langsomt imens man ikke pisker for hurtigt til at starte med. Når man har tilført ca halvdelen af olien, kan man tilføre lidt mere af gangen, samtidig med at man pisker lidt hurtigere. Æggeblommen skal ligesom “mættes” med olie inden man går for hårdt til den, ellers så er det at man risikerer at den skiller eller ikke vil sætte sig og blive fast.

Jeg bruger altid en god, smagsneutral olie, som f.eks. solsikkeolie eller vindruekerneolie. Jeg kan nemlig godt lide at man mayonnaise smager at det jeg krydre den med.

Så er der ikke andet for end bare at kaste sig ud i det – rigtig god fornøjelse 🙂

Hjemmerørt mayonnaise

Samlet tid: 10 minutter
Antal 200 mL

Ingredienser:

  • 1 æggeblomme evt. pasturiseret
  • 1 dL smagsneutral olie sådan ca. men mærk efterhånden som den piskes hvor meget der skal tilsættes.
  • lidt sennep
  • en god, lys eddike f.eks æblecidereddike
  • salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Kom æggeblommen i en høj skål/cylinder.

  2. Tilsæt sennep, eddike samt salt og peber og pisk det hele godt igennem inden olien tilsættes.

  3. Tilsæt olien meget lidt efter lidt ved ikke for høj hastighed.

  4. Når ca. halvdelen af olien er tilsat og mayo'en begynder at tykne, kan man tilføre lidt mere olie af gangen ved lidt højere hastighed.

  5. Forsæt med at tilføje olie til mayo'en har den rette konsistens.

  6. Den kommes på et glas og opbevares i køleskabet.

Dette er bare opskriften på en hel neutral mayonnaise, men man kan krydre den lige som man har lyst til. F.eks. ved at tilsætte chilipasta, og vupti, så har man en lækker chilimayo.

Eller som her, hvor jeg har tilføjet røllike.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *