Desserter

Gammeldags æblekage med hyldeblomst

Nogen gange tror jeg altså at ting smager bedre, bare fordi man har en masse minder forbundet til retten.

Sådan har jeg det især med gammeldags æblekage (eller gammeldaws ævleka’, som vi siger her på den bette ø). Det har jeg fået et utal af gange hjemme ved min mormor, og vær eneste gang jeg får det nu kan jeg lige så tydeligt se min mormor og morfars gamle stue for mig, og den bestemte skål min mormor havde (ja, formenligt stadig har) til at piske flødeskum i, som jeg tit fik lov til at hjælpe hende med.

Ja, jeg undskylder for “a trip down memory lane”, men jeg synes nu at der er et eller andet helt fantastisk over de der minder, der er forbundet med en særlig spise.

Selvom jeg ikke laver det lige så godt som min mormor, så ynder jeg ofte at lave denne dessert. For uanset minder eller ej, så smager det altså bare så godt og så er den så dejlig nem at lave. Her kan de fleste sku være med. Jeg tror heller ikke at jeg er stødt på nogen, der ikke bryder sig om det.

Jeg har piftet den gamle klassiker op og lavet en skøn sommerversion med hyldeblomst, som tilføjer en dejlig frisk smag til æblegrøden.

Gammeldags æblekage med hyldeblomst

Ret Dessert
Forberedelsestid/hævetid: 15 minutter
Tilberedningstid: 1 time
hviletid i køleskab 2 timer
Antal: 8 personer
Millings mad millingsmad

Ingredienser:

Æblegrøden:

 • 10-12 store, saftige, let syrlige æbler
 • 0,5 dL sukker
 • 1 stang vanilje eller 0,5 tsk vaniljepulver
 • 20 skærme hyldeblomst

Fyld og pynt:

 • 400 g æblekagerasp
 • 0,25 L piskefløde

Fremgangsmåde:

 1. Æblerne skrælles og befries for kernehus, hvorefter de skæres i tern.

 2. Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud og blandes med lidt sukker.

 3. Hyldeblomsterne skylles grundigt.

 4. Kom æbler, sukker, hyldeblomster, vanilje og vaniljestang i en stor gryde.

 5. OBS: Enten fjernes alle stilke fra hyldeblomsterne, så det kun er de små hvide blomster, der tilsættes, eller kommes hele skærme i og man fisker stilkene op når grøden er færdigkogt. Det er smag og behag hvad man synes er nemmest.

 6. Lad det hele koge op og lad grøden småsimre ved svag varme, gerne i 1-2 timer.

 7. Tag vaniljestangen op (og evt. hyldeblomststilke) og stil grøden på køl i køleskabet.

 8. Når grøden er afkølet anrettes den i en fin serveringsskål, hvor den lægges sammen af skiftevis æblekagerasp og æblegrød.

 9. Stil kagen på køl i et par timer før servering.

 10. Pisk fløden til skum og top kagen med flødeskum inden den serveres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *