Marmelade, saft og gelé

Æblegelé

Hvis der er en ting jeg virklig er faldet for, både at lave men også at spise, så er det denne lækre æblegelé med kanel. Den har en skøn syrlig smag fra æblerne, og en rund eftersmag fra kanelen. Desuden har den rigtig mange anvendelsesmuligheder. Jeg bruger den både til pandekager, vafler og æbleskiver til jul, men den er også virkelig lækker til oste og gerne dem der virkelig smager af noget. Den er også rigtig lækker som det søde element oven på yoghurt, skyr eller chiagrød om morgenen. Jeg vil tro, at den også sagtens kan anvendes i saucer, men har endnu ikke selv prøvet det.

Sidste år kom jeg til ved et uheld, at få den lavet lidt tynd, i forhold til en almindelig gelé. Hvilket jeg fandt ud af slet ikke var så skidt endda, da den bliver lidt mere sirup-agtig i konsistenen. Det klæder både æbleskiver, pandekager, skyren osv. rigtig godt. Så i år har jeg bevidst lavet den lidt tyndere i det. Men det er jo helt og aldeles en smag sag, så hvis man ønsker en rigtig gelé konsistens skal man bare tilføje mere melatin.

Hvis man ikke er fan af kanelsmagen, så kan man sagtens undlade denne og få den rene, syrlige æblesmag.

Æblegelé

Antal 1 L

Ingredienser:

  • ca 2 kg æbler i renset vægt
  • 1-1,5 L vand
  • 1 kg sukker pr. liter siet saft
  • 1 tsk kanel
  • evt. 1-2 tsk rød melatin
  • 1 tsk Atamon

Fremgangsmåde:

  1. Æblerne skylles grundigt. Stilk og blomst fjernes og æblerne skæres i grove tern, med skræl og kernehus og det hele.

  2. Æbleternene kommes i en gryde sammen med 1 liter vand og koges godt møre. Vurder om æblerne i sig selv afgiver nok saft, ellers skal der tilsættes yderligere vand.

  3. Når Æblerne er kogt godt ud, kommes de i en saftpose og sættes til afdrypning i et døgns tid.

  4. Saften afmåles og kommes i en ren gryde. Kog den langsomt op.

  5. Afmål sukker svarende til mængden af saft og drys den i æblesaften sammen med kanel.

  6. Lad geléen koge indtil den skifter farve og bliver lidt mørkere og begynder at tykne af sig selv. (Lav evt. en dråbetest om den får den rette konsistens når den afkøles. Hvis ikke kan den tyknes med lidt melatin.)

  7. Skum geléen godt af, bland melatin med lidt sukker og drys det i geléen. Lav igen en dråbetest for at kontrollere om man har den rette konsistens. Her er man nødt til at prøve sig lidt frem.

  8. Tilsæt Atamon og rør en sidste gang i geléen.

  9. Geléen kommes på skollede og Atamonskyllede glas og lukkes til med det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *